layer sublayer sublayer sublayer sublayer sublayer sublayer sublayer

Állatorvos:

időpont egyeztetés lehetősége

kevesebb várakozás

Telefon:+36 30 960 9825

layer sublayer sublayer sublayer sublayer

Minden állatorvosi kezelésnél

bankkártyás fizetési lehetőség

layer sublayer sublayer sublayer

Állatorvos

hívásra házhoz megy

layer sublayer sublayer

Kis-

és nagyállatok

állatorvosi kezelése

layer sublayer sublayer sublayer

Mikrochip beültetés

Karácsony

Így teheted elviselhetőbbé a karácsonyt cicád számára

A közelgő ünnepek alatt otthonunkban hatalmas vendégsereg fordul meg. Mi persze örülünk a rég nem látott rokonoknak és barátoknak, a macskánk számára a sok idegen ember azonban felér egy rémálommal. A jól megszokott környezetében hirtelen minden megváltozik, ami gyakran szorongást vált ki. Lássuk, hogy teheted elviselhetőbbé a karácsonyt a cicád számára!

Értsd meg a cicád!

Ugyan miért kellene utálnia a cicának a vendégeket? Hiszen semmit nem ártanak neki! Ha látszólag és ténylegesen nem is bántják a macskád, a jelenlétükkel mégis komoly stresszhelyzetet teremthetnek. A macska territoriális állat. Akkor érzi jól magát, ha a környezetét az uralma alatt tarthatja, éppen ezért minden változás fenyegetőnek tűnhet a számára. Nem elég, hogy a szoba közepén megjelenik egy hatalmas, fénylő fenyőfa és mindenhol lifegő, színes díszek vannak, még a konyhaasztal és a kedvenc pihenőszék is más helyre került a vendégek miatt. Amikor pedig megérkezik a sok ismeretlen ember, kezdődik a zűrzavar: hangoskodás, mászkálás, idegen szagok. Ez mind hozzájárul ahhoz, hogy a vendégsereg a cicák egyik legrettegettebb rémálma.

Figyelj a jelekre!

Számos jel utal arra, hogy a cicád nem szereti a vendégeket. A legszembetűnőbb, ha egész este nem látod, és csak akkor bújik elő, amikor a barátok, rokonok már elmentek. Az is elég egyértelmű jelzés, ha agresszíven viselkedik az emberekkel, de lehet, hogy nemtetszésének csak az esemény után ad hangot. Ennek látható jelei a hirtelen megszaporodott karmolásnyomok, a vizeletspriccelés által hagyott foltok, illetve a csökkent étvágy.

Fektesd le a szabályokat!

Ha megbizonyosodtál arról, hogy a cicád nem bírja elviselni a sok új embert, nem árt, ha erről őket is tájékoztatod. Amikor megérkeznek a vendégei, magyarázd el nekik, hogy a kedvenced nem szereti ezt a felhajtást, ezért a legjobb, ha békén hagyják vagy várják meg, amíg magától közeledik! Ne próbálják előcsalni a helyéről, erőszakkal elmozdítani vagy akarata ellenére simogatni, pedig szigorúan tilos! Fájdalmas karmolás lehet a vége, ha vegzálják a macskát.

Biztosíts búvóhelyet!

Ha már a vendégség úgyis egy csomó változással jár a lakás egy részében, oda kell figyelni arra, hogy így is maradjon néhány érintetlen oázis, ahová kedvenced visszahúzódhat. Biztosíts kényelmes fekhelyet egy vendégektől távoli szobában, ahová biztosan nem mennek be, de ne zárd be oda a cicát, hiszen az szintén szorongást okozhat nála! Hadd mozogjon szabadon, ha ahhoz van kedve! Figyelj oda arra is, hogy kedvenced anélkül hozzá tudjon férni az alomtálcához, valamint az etető- és itatótálhoz, hogy érintkeznie kellene a vendégekkel!