layer sublayer sublayer sublayer sublayer sublayer sublayer sublayer

Állatorvos:

időpont egyeztetés lehetősége

kevesebb várakozás

Telefon:+36 30 960 9825

layer sublayer sublayer sublayer sublayer

Minden állatorvosi kezelésnél

bankkártyás fizetési lehetőség

layer sublayer sublayer sublayer

Állatorvos

hívásra házhoz megy

layer sublayer sublayer

Kis-

és nagyállatok

állatorvosi kezelése

layer sublayer sublayer sublayer

Mikrochip beültetés

Az ivartalanításról

Kan kutya ivartalanítása

Örökké felmerülő probléma, hogy sok-sok kiskutya marad árván, gazdira várva a menhelyeken, esetleg az utcán kóborol. Ennek egyik oka, hogy sok állattartó nem ivartalaníttatja kutyáját. Az állatvédelem fontos része a nem tenyésztésre szánt egyedek ivartalanítása, ez a rutin beavatkozás ma már Magyarországon is részét képezi a felelős kutyatartásnak, amely mind a kutyának, a tulajdonosának, és a lakókörnyezetének is előnyére szolgál. 

A kutyák évente kétszer ciklikusan ivarzanak, ezt hívják a szuka kutyák tüzelésének. A folyamat átlagosan 3 hétig tart, majd átlagosan 6 hónap múlva ismétlődik, a nőstények ilyenkor készek a párzásra. A tüzelő szukák illatanyagaikkal akár nagyobb távolságokból is vonzzák a kan kutyákat. A nem ivartalanított kan kutyák gyakrabban válnak agresszívvé, megpróbálnak szexuálisan közeledni emberekhez, és bútorokhoz, felugrálnak más kutyákra, jelölnek, könnyen elkóborolhatnak, mert tüzelő szukát keresnek / éreznek. 

A herélés (castratio) után az állat leszokik arról, hogy nemi ösztönétől űzve, ha kell, kilométereken át keresse a tüzelő nőstényeket Kóborlása során rengeteg veszélynek van kitéve, pl. gázolás, verés, mérgezés, stb. 
A kóbor kutya könnyen válik betegségek, pl. fertőző kutyabetegségek, külső-, és belső parazitózisok hordozójává, a riválisokkal folytatott harcok során súlyos sérüléseket szerezve kerül elő, esetleg csak hetek múlva. 

Ivartalanításuk után a kanok agresszivitása csökken, érzelmileg jobban kötődnek gazdájukhoz. Nem fognak elhízni és sem játékosságukat, sem intelligenciájukat nem vesztik el. Az állattartók félnek attól, hogy kedvencük az ivartalanítás után elhízik, kellő odafigyeléssel, megfelelő táplálással ez a probléma elkerülhető. Szakmai tanulmányok szerint egy ivartalanított állat napi energiaszükséglete alacsonyabb (akár 10-15%-al kevesebb), ennek ellenére sok gazdi talán lelkiismereti okokból sokkal több eleséget ad kedvencének, mint szükséges lenne. 

Amennyiben a kutya egyik, vagy mindkét heréje a hasüregben, vagy a lágyék csatornában marad, rejtett heréjűségről beszélünk. Ez egy öröklődő elváltozás, mely lehet egy-, vagy kétoldali. A rejtett heréjű kutyáknál az esetek döntő többségében kialakulhat a hasüregben maradó here daganatos elváltozása. A rejtett heréjű állatok ivartalanítása ezért különösen ajánlott beavatkozás, ilyenkor célszerű mindkét here (egyoldali elváltozás esetén a rendesen, a herezacskóban elhelyezkedő is) eltávolítása. Az elváltozás öröklődő, a terhelt kanok további szaporítása nem tekinthető felelős állattartói magatartásnak, és állategészségügyi szempontból sem kívánatos. 

A kan kutyák gyakorlatilag bármely életkorban ivartalaníthatóak. Ha túl későn kerül a műtétre sor, akkor maradandó rossz szokások alakulhatnak ki, ezért ezt a műtétet 5-6 hónapos életkorban javasolják elvégeztetni.

Kandúr macska ivartalanítása

Ma már az egész világon ajánlják a nem tenyésztésre szánt macskák ivartalanítását. Kandúr macskák herélése (castratio) után az állat nem locsolja szét bűzös váladékát a bútorokra, szőnyegekre, függönyökre, leszokik arról, hogy nemi ösztönétől űzve, ha kell, kilométereken át keresse a tüzelő nőstényeket. Kóborlása során rengeteg veszélynek van kitéve: gázolás, verekedés, mérgezés, fertőzések (vér és nyál útján rengeteg baktériumos és vírusos fertőző betegséget szednek össze egymástól). A legnagyobb veszély, hogy a macskák között verekedéssel terjedő vírusos betegségek (macska leukózis, macska AIDS, fertőző hashártyagyulladás) gyógyíthatatlanok, és akár már 3-4 éves korra sok betegeskedés, szenvedés után az állat halálát okozzák. 

Ivartalanításuk után agresszivitásuk csökken, tisztává válnak, érzelmileg jobban kötődnek gazdájukhoz. Nem fognak elhízni (elhízni csak eleségtől lehet) és sem játékosságukat, sem intelligenciájukat nem vesztik el. A kandúrok nagyon termékenyek, ennek eredménye rengeteg nem kívánt kiscica, amelyek nagy része otthontalanná válik és kóborolni kezd. 

Azokban az országokban, ahol a fiatal kölykök ivartalanítása általános, nagy esetszámok alapján tudományos alapossággal vizsgálták a különböző életkorban operált állatok egészségi állapotát, és ezek alapján megállapították, hogy mind a nőstény, mind pedig a hím állatok ivartalanításának vonatkozásában a legoptimálisabb időpont az ivarérettség kialakulása előtti időszak. 

A kandúrok ivartalanítása már 6 hónap után, optimálisan 7-8 hónapos korban, de legkorábban 90 dkg testtömeg elérésekor lehetséges.

Nőstény kutya ivartalanítása

Örökké felmerülő probléma, hogy sok-sok kiskutya marad árván, gazdira várva a menhelyeken, esetleg az utcán kóborol. Ennek egyik oka, hogy sok állattartó nem ivartalaníttatja kutyáját. Az állatvédelem fontos része a nem tenyésztésre szánt egyedek ivartalanítása, ez a rutin beavatkozás ma már Magyarországon is részét képezi a felelős kutyatartásnak, amely mind a kutyának, mind a tulajdonosának és a lakókörnyezetének is előnyére szolgál. 

A kutyák évente kétszer ciklikusan ivarzanak, ezt hívják a szuka kutyák tüzelésének. A folyamat átlagosan 3 hétig tart, majd átlagosan 6 hónap múlva ismétlődik, a nőstények ilyenkor készek a párzásra. A tüzelő szukák illatanyagaikkal akár nagyobb távolságokból is vonzzák a kan kutyákat. 

A szukák ivartalanítása során műtétileg eltávolítjuk a petefészkeket és a méhet. Az ilyen kutya többé nem ivarzik és nem tenyészthető. Ezt a beavatkozást minden nem tenyésztés céljából tartott szuka kutya esetében javasoljuk elvégeztetni.

Az ivartalanítás számos előnnyel jár:

 • megszűnnek a tüzelési időszak jellegzetes problémái, (idegen kan kutyák a ház körül, kutyasétáltatás időzítése, a lakásban sok kellemetlenséget okozó vérzés és váladékozás),
 • nem kell házi őrizetben tartani kutyánkat a kényes napokon, amely sok bonyodalommal jár,
 • csökkenthetjük a véletlen túlszaporulatot, és az utcán kóborló kutyák számát,
 • számos olyan gyakori, idősebb korban kialakuló súlyos betegségtől óvhatjuk meg kedvencünket, mint a gennyes méhgyulladás, emlők (tejmirigyek) daganatos elváltozásai,
 • nem alakul ki a lakásban tartott ebeknél gyakori álvemhesség, megszűnnek az ezzel járó kellemetlenségek és betegségek (emlőgyulladás, tejtermelés),
 • az ivartalanított szuka kevesebbet érintkezik idegen állatokkal, ezért csökken a balesetek és a fertőzések veszélye.

Korábban azt tartottuk, hogy legalább egyszeri szülés szükséges ahhoz, hogy ivartalaníthassuk a kutyust. Kiderült azonban, hogy egy sor, akár a szuka életét fenyegető betegség megelőzhető az 5-6 hónapos korban elvégzett beavatkozással. Az sem igaz, hogy a fiatal korban végzett ivartalanítás után gyakrabban lép fel inkontinencia (a húgyhólyag záróizomzatának elégtelen működése), mint később. Bizonyított tény, hogy a nem ivartalanított nőstényekhez képest:

 • 0,5%-ra csökken a tejmirigy-daganatok valószínűsége, ha az első tüzelés előtt ivartalanítják a szukát,
 • 8,0%-ra csökken az esély, ha a műtét az első két tüzelés között történt
 • 26,0%-ra csökken, ha a második és a harmadik tüzelés között végzik el a beavatkozást.

Mivel az emlődaganatok nagyon gyakoriak az idősebb szukákban, ez önmagában is elég ok az időben, vagyis az első tüzelés előtt elvégzett ivartalanításra. A műtétek időpontjának megválasztásához figyelembe kell azt is venni, hogy az ivarzás alatt a szokásosnál nagyobb sebet kell készíteni, mert a méh duzzadt. A kutya ilyenkor vérzékenyebb és gyengébb az immunrendszere. A tüzelés után a szukák hormonháztartása csak hetek múlva áll vissza a megszokott nyugalmi állapotba, így a műtétet 3 hónap várakozási idő után ajánlott elvégezni, ezzel megelőzhető a műtét utáni álvemhesség kialakulása. Az esetek kis százalékában a beavatkozás késői következményeként kialakulhat inkontinencia mely ösztrogén hormon tartalmú készítmények adásával orvosolható. 

Ivartalanításuk után érzelmileg jobban kötődnek gazdájukhoz, nem fognak elhízni és sem játékosságukat, sem intelligenciájukat nem vesztik el. Az állattartók félnek attól, hogy kedvencük az ivartalanítás után elhízik, kellő odafigyeléssel, megfelelő táplálással ez a probléma elkerülhető. Szakmai tanulmányok szerint egy ivartalanított állat napi energiaszükséglete alacsonyabb (akár 10-15%-al kevesebb), ennek ellenére sok gazdi talán lelkiismereti okokból sokkal több eleséget ad kedvencének, mint szükséges lenne. 

A szuka kutyák gyakorlatilag bármely életkorban ivartalaníthatóak. Ha túl későn kerül a műtétre sor, akkor növekszik a fent említett időskori betegségek kialakulásának esélye, ezért ezt a műtétet 4-6 hónapos életkorban javasoljuk elvégeztetni.

Nőstény macska ivartalanítása

Tudta ön, hogy a kóbor macskák száma Magyarországon milliós nagyságrendű? 
Egy nősténytől és egy kandúrtól hét év alatt 420.000 leszármazott születik!!! 

Ma már az egész világon ajánlják a nem tenyésztésre szánt macskák ivartalanítását. Az átlag nőstény macska 6-8 hónaposan válik ivaréretté. Az ivarzás nem egész évben folyamatosan történik, a macska un. szezonálisan poliösztruszos állat, ami azt jelenti, hogy januártól szeptemberig folyamatosan vannak ciklusaik, akkor is, ha nem találkoznak kandúrral. Ekkor átlag 3-4 hetente ivarzik. Ezt a tulajdonos onnan veszi észre, hogy az állat sokkal kedvesebb lesz, folyamatosan nyávog és hempereg a földön. Az ivarzó nőstényeknek a kandúrokkal ellentétben nincsen kellemetlen szaga, nőstények a hangos nyávogáson kívül gyermeksíráshoz, sikolyokhoz hasonló hangokkal zavarják a környék nyugalmát. A nőstények ilyenkor kilométerekről vonzzák a kandúr macskákat, amelyek mindig készen állnak a párzásra. A kandúrok rendszeresen verekednek egymással, hogy elnyerjék a nőstények kegyét. Ilyenkor sebesüléseket okoznak és szereznek, fertőzéseket közvetíthetnek, így szolgáltatva újabb munkát az állatorvosoknak és fokozzák környék macskaellenes hangulatát. 

A macska átlagos vemhességi ideje 56-62 nap, és általában 3-5 kölyök megszületését eredményezi. A kiscicák nagyon aranyosak, de tud majd mindegyikről felelősségteljesen gondoskodni, és jó gazdát találni nekik?* Sajnos a legtöbben kóbor macskaként végzik. 

A nőstény macskák fogamzásgátlása, mint minden húsevőnél az ivarzás tartós elnyomását jelenti. Ez tablettával vagy injekciós készítménnyel oldható meg. Amennyiben nem szeretnék a cicájukat tenyészteni, akkor ember és állat számára is a legmegnyugtatóbb és legbiztonságosabb megoldás az ivartalanítás. 

A műtét során eltávolításra kerülnek a petefészkek és a méh is. Az ivartalanított macska többé nem ivarzik és nem is tenyészthető, a beavatkozást minden nem tenyésztés céljából tartott nőstény macska esetében javasolt elvégeztetni.

Az ivartalanítás előnyei:

 • megelőzhető a nem kívánt szaporulat
 • elmarad az ivarzás, és a vele járó kellemetlen tünetek
 • jelentősen csökken a gennyes méhgyulladás, valamint
 • az esetek döntő többségében rosszindulatú emlődaganatok kialakulásának kockázata
 • a nőstény nem vonzza a házhoz a környék kandúrjait, kevesebbet érintkezik idegen állatokkal
 • csökken a sérülések és a fertőzések veszélye

A nőstények gyakorlatilag bármely életkorban ivartalaníthatóak, minél fiatalabb korban történik a beavatkozás, annál kevésbé viseli meg az állatot. A műtét elvégzésére ajánlott időpont az 5- 6 hónapos életkor, de 90 dkg testtömeg elérésétől már elvégezhető. 

Az ivarzás alatt a méh megduzzad, ilyenkor a szokásosnál nagyobb sebet kell készíteni, a macska vérzékenyebb és gyengébb az immunrendszere. Ezek csekély mértékben növelik a kockázatot, ezért ha lehet, érdemes a műtétet két ivarzás között elvégezni. 

Ivartalanításuk után agresszivitásuk csökken, tisztává válnak, érzelmileg jobban kötődnek gazdájukhoz. Nem fognak elhízni (elhízni csak eleségtől lehet) és sem játékosságukat, sem intelligenciájukat nem vesztik el. 

Azokban az országokban, ahol a fiatal kölykök ivartalanítása általános, nagy esetszámok alapján tudományos alapossággal vizsgálták a különböző életkorban operált állatok egészségi állapotát, és ezek alapján megállapították, hogy mind a nőstény, mind pedig a hím állatok ivartalanításának vonatkozásában a legoptimálisabb időpont az ivarérettség kialakulása előtti időszak.